Specijalizovani ginekološki pregledi

  • SIS (Saline infusion sonohysterograpy) gde se uz dodavanje tečnosti analizira postojanje tumora ili polipa u šupljini materice i ove promene se rekonstruišu u 3D tehnici da bi se tačno odredila njihova pozicija i veličina pre planiranja dalje operativne procedure.
  • HSSG (hysterosonosalpingography) dijagnostička procedura koja služi za ispitivanje prolaznosti jajovoda pod kontrolom ultrazvuka.

Specijalistička ginekološka akušerska ordinacija Jurišić

Rana detekcija promena na grliću materice primenom videokolposkopije i papanikolau test

U okviru sistematskog pregleda radi se videokolposkopski pregled sa papanikolau testom i bakteriološkim analizama i transvaginalni kolor doppler ultrazvuk a može biti uključen i ultrazvuk dojke.

Specijalistička ginekološka akušerska ordinacija Jurišić

Biopsija promena na genitalnim organima

Biopsija promena na spoljašnjim genitalnim organima izvode se primenom radio talasa pod kontrolom videokolposkopije. Intervencije se mogu izvoditi u lokalnoj anesteziji ili analgeziji. Svi dobijeni uzorci se šalju na dalju histopatološku analizu.

Specijalistička ginekološka akušerska ordinacija Jurišić

Transvaginalni kolor dopler u ginekologiji

Primena kolor Doppler ultrazvuka u ginekologiji omogućava analizu morfologije genitlnih organa kod žene i isto tako i njihovu vaskularizaciju.
Značaj ovih prgleda dolazi do izražaja ako postoje tumori na genitalnim organima.
Analiza vaskularizacije tumorskih promena pomaže nam da potvrdimo sumnju da se radi o malignim procesima na materici ili jajnicima.

Specijalistička ginekološka akušerska ordinacija Jurišić

3D kolor dopler u ginekologiji

3D ultrazvuk u ginekologiji se primenjuje za analizu morfologije genitalnih organa. Njegova primena omogućava neinvazivnu dijagnostiku urođenih anomalija materice, analizu promena u šupljini materice ili analizu tumora na genitalnim organima.
Za precizno odredjivanje tipa anomalije koristi se posebna tehnika koja se zove TUI (Tomographic Ultrasound Imaging) i Omniview gde se struktura genitalnih organa analizira na serijskim presecima od po 0,5 mm, slično kao na skeneru ili magnetnoj rezonanci.
3D kolor Doppler ultrazvuk se primenjuje i za otkrivanje i ispitivanje tumora na genitalnim organima.
Pored analize morfologije, ispituju se i krvni sudovi u samom tumoru i na taj način procenjuje rizik za malignitet.

Specijalistička ginekološka akušerska ordinacija Jurišić